طراحی معماری و شهر سازی
موضوع :طراحی مسجد
فهرست مطالب
مقدمه
آستانه ورود به مسجد آستانه ورود به شبستان
صحن اتصال صفوف
وضوخانه جهت قبله
سرویس بهداشتی بخش فرهنگی
کفش کن تصاویر
مقدمه :
قبل از پرداختن به تحلیل طراحی و معماری مساجد، بد نیست که راجع به اصل مسجد و قداست آن و جایگاه خاصش در اسلام و فرهنگ الهی مسلمین، قدری بحث شود.
مسجد، محل سجود و خضوع و کرنش بندگان خدا در پیشگاه «الله» است، جائی برای ایجاد رابطه با پروردگار و اظهار عبودیت و کوچکی در برابر ربوبیت و عظمت خالق هستی.
قداست مسجد، در همین رابطه متقابل«عبودیت عبد »نهفته است.بنابراین، عظمتش هم در معنویت آن است، نه در ساختمان و بنای رفیع.
واقع امر اینست که مسجد، کانون گرم زندگیساز و سعادت آفرینی است که جنبشهای انقلابی از آنجا ریشه میگیرد و وسیله و جائی استبرای اصلاح باطن اجتماع، مسجد، مجلس شورای هر محل است، محل عبادت است، مدرسه و اندرزگاه و کانون خیریه و مرکز تربیت و تعاون اجتماعی است.پایگاه بسیج مردم و آگاه کردن آنانست.محل آشنا شدن به اسلام و کسب اعتماد مردم نسبت به یکدیگر است.
در مسجد، روحانی با چشم دل، در گوشه محراب، مردم را به خدا میخواند و زندگیها را پاک می سازد.علماء دین، از این نهاد، بعنوان یک شبکه بینظیر و عظیم و گسترده و مردمی، جهت ارتباط و تبلیغ و پیام رسانی، با رنگ و محتوائی مذهبی، استفاده میکنند.
مسجد، مقدس ترین، پاکترین، سرنوشت سازترین و اجتماعی ترین مکان و موقعیت حضور مسلمین است.و به تعبیر امام خمینی مساجد سنگر است و باید این سنگرها را حفظ نمود.
معماری عملکردی مسجد :
اولین کاربری مسجد برای عبادت ونماز است است ولی استفاده نمازگزاران از مسجد پس از اتمام نماز ادامه می یابد.
حال به بررسی طراحی بخش هایی از یک مسجد می پردازیم.
آستانه ورود به مسجد
اولین بخشی که نماز گذاران را به صحن مسجد راهنمایی می کند را آستانه ورود به مسجد یا درب ورودی می گویند که دارای ابعاد مختلفی است.
صحن
در مسیر نزدیک شدن نمازگزاران به شبستان معمولا صحن قرار می گیرد این فضا وظایفی را به عهده دارد . از جمله آن وظایف اینهاست :
کمک به قرار گیری طرح در بستر خود ، کمک به توسعه صف نمازگزاران یا استقرار مستمعین در مواقعی که به هر دلیل شبستان از جمعیت پر می شود ( مثل نمازهای خاص یا مراسم اعیاد و وفیات ) ، فاصله گذاری ضروری بین فضا های ورودی ، وضوخانه ، شبستان ، و بالاخره ایفای نقش مبدل بین فضای صحن و شبستان صحن دارای بدنه ای کامل است و فضایی درونی را می سازد که حیاط مسجد شکل می گیرد . و البته حیاط با رواق مطلوبتر است . در طراحی حیاط می بایست برخی نکات توجه گردد : تاثیرات مثبت فضای حیاط بر روحیه ی نمازگزار در آماده ساختن وی برای عبادت و فراغت از شهر و هیاهوی آن ، که نباید تضعیف کردد ؛ بدنه های حیاط بهتر است به عملکرد هایی اختصاص یابند که با نماز سنخیت داشته باشند و به حیثیت و شان حیاط بیفزایند.
برای مطالعه ادامه مطلب بر روی لینک دانلود کلیک کنید.
- درس
- موضوع
- قیمت
- توضیحات فایل
طراحی مسجد (طراحی معماری و شهرسازی)
طراحی مسجد (طراحی معماری و شهرسازی)
معماری
شهرسازی
عمران
معماری کارشناسی
شهرسازی کارشناسی
عمران کارشناسی